【正文】
188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。2 188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。1 文獻(xiàn)綜述 188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。II目 錄 188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。I英文摘要 188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。關(guān)鍵詞:櫻桃李果皮、色素、提取、純化、穩(wěn)定性AbstractCherry plum is endemic in xinjiang in China, according to the wild fruit the color of ripe fruit can be divided into purple and red, HuangSanDa type. Cherry plum fruit contains rich natural pigment, this paper focused on the research of the purple fruit peel pigment extraction and purification and stability. Use backflow law to extract peel pigment, pigment extract 300 times diluted in uvvis spectrophotometer after the whole band scanning, and make blank reagent scanning, determine where 536nm area in visible light for maximum absorption peaks. The best technical parameters and pigment extraction for: 50% of ethanol, than for material liquid in 50 ℃ 1:10。色素在酸性條件下呈紫紅色,在堿性條件下呈紫藍(lán)色。在此工藝參數(shù)下提取的櫻桃李果皮色素提取液的呈色強(qiáng)度最強(qiáng)。用回流法提取果皮色素,色素提取液稀釋300倍后在紫外可見(jiàn)分光光度計(jì)上進(jìn)行全波段掃描,并做空白試劑掃描,確定可見(jiàn)光區(qū)在536nm處為最大吸收峰。摘要櫻桃李是我國(guó)新疆特有野生果品,依據(jù)成熟果實(shí)的顏色可分為紫、紅、黃三大類型。櫻桃李果皮中含有豐富的天然色素,本文著重研究紫色果果皮色素的提取純化及穩(wěn)定性。色素提取的最佳工藝參數(shù)為:50%的乙醇,料液比為1:10,在50℃。純化的最佳工藝參數(shù)為:30%的乙醇洗脫劑,稀釋比為1:16,pH值為4,在40℃的溫度條件下樹(shù)脂吸附1h。櫻桃李果皮色素穩(wěn)定性受pH值影響最為明顯,次之依次為溫度、光照,金屬離子影響效果最不明顯,相關(guān)色素產(chǎn)品應(yīng)該避光低溫保存。 the temperature condition extraction h. In this process parameters of cherry plum fruit extract pigment extraction liquid color intensity is the strongest. Purification for: the best technical parameters of ethanol elution agents 30%, dilution ratio for 1:16, pH value in 40 ℃ for 4, the temperature conditions were resin absorption. Pigment is purple in acid conditions, in alkaline conditions is purple and blue. Cherry plum skin pigment stability pH value influence by the most obvious second order, temperature, light, metal ion effect is not apparent, the most relevant pigment products should avoid light kept at low temperature. Key words: Cherry plum fruit, pigment, extraction, purification and stability 目錄摘 要 188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。III1 前 言 .…188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。32 實(shí) 驗(yàn) 部 分 188。188。188。188。188。188。188?!?..4 材料 188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。 4 試劑 188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。 4 設(shè)備與儀器 188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。188。 4 櫻桃李果皮色素提取工藝的確定 188。188。188。188。188。188。188。 4 果皮色素的純化 188。188。188。188。188。188。188。188。188?!?188。188。188。188。188。188。188。188。 73 結(jié)果與分析 188。18