【正文】
① Draw the straight skirt based on skirt length, waist measurement and hip measurement. ② 根據(jù)效果圖,在 HL 上作分割線。重復班 授課可不另填寫教案。 ① Draw the skirt block based on the size chart. ② 在兩側裙片 WL 和 HL 之間作斜向剪開線。 ③ Draw yoke lines on the skirt panels as diagram. ④ 其余裙身進行拉展作成抽褶裙造型。 a; W=W*+0~ 2cm; H=H*+6~ 12cm ( 1). Size Design: SL=177。 ⑦ Add 1 1/2 of the first panel as the gathering amount, and draw a vertical line. ⑧ 第三節(jié)的長度可取裙長的 1/4。 ③ Draw a vertical line at the Point A. ④ 在腰口線上取腰圍大為 W/4 。 a; W=W*+0~ 2cm; H=H*+> 12cm ( 1). Size Design: SL=177。 ② Use a set Square to acquire 1/n of the hip measurement at the center waist line. (n refers to the number of skirt pieces) ③ 畫順腰線和底邊線作成波浪裙結構 。 課堂講授2課時 課內(nèi)實驗2課時 13 ① Draw skirt block based on the skirt length, waist measurement, hip measurement and hip depth. ② 將腰省關閉, 臀圍處 放 出,為擴大裙擺,可從 WL 處將整個裙身拉展,形成更大裙擺。 a; W=W*+0~ 2cm; H=H*+6~ 12cm ( 2) .結構制圖要點: ( 2). Pattern plot and development: ① 按裙長、腰圍、臀圍、臀長作裙原型結構圖, 前臀圍 =H/4+1cm,后臀圍=H/41cm。 ② Measure 1/4 of the hip measurement +1cm at the front hipline, 1/4 of the hip measurement 1cm at the back hipline, 1/4 of the waist measurement +1cm at the front waistline and 1/4 of the waist measurement 1cm at the back waistline. ③ 將前后省及側縫畫順,并沿省縫作縱向分割線,分割裙身成八片裙結構。 ⑥ Increase the front and back waistline add 1cm at the side seam. At the top of the center back seam use a set square and measure down 1cm. Curve the back waist line across. 課堂講授2課時 課內(nèi)實驗2課時 11 2.直身裙 2. Straight skirt ( 1).規(guī)格設計: SL=177。重復班授課可 不另填寫教案。 178。 178。 Dart amount: affected by the difference between waist measurement and hip measurement of body. (2) 省道的位置:綜合考慮 WL 與 HL 截面輪廓線的曲率。 1 5 授 課 要 點 ( 1) . 頭部 ( 2) . 軀干 ( 3) 上肢 ( 4) 下肢 3. 骨骼 4. 肌肉 5. 皮膚 ( 二 ) 、人體體型特征 1. 人體體型的分類 ( 1) . 從整體體型分 ( 2) . 從身體部位形態(tài)分 b. 腹部 c. 頸部 d. 肩部 e. 腿部 (1). 青年男女體型差異 (2). 老年體 (3). 兒童體 3. 人體比例與服裝造型 (1). 長度關系: (2). 圍度關系 二、 人體測量 ( 一 ) 、人體測量的意義 ( 二 ) 、人體測量工具 ( 三 ) 、人體測量的基準點及測量 部位 1. 人體測量基準點 2. 測量部位 課堂講授3課時 課內(nèi)實驗1課時 6 教 學 重 點 與 難 點 教學重點: 1. 掌握 服裝制圖 主要符號 , 熟悉制圖工具 2. 了解 人體體型特點及男女體型差異 3. 掌握人體測量的基準點、基準線 教學難點: 掌握 人體 主要部位的 測量 方法 課 堂 討 論 與 練 習 課堂討論: 人體測量基準點、基準線的確定 課堂練習: 兩人一組, 進行人體主要 部位的測量并記錄數(shù)據(jù) 參 考 資 料 《服裝結構設計》 主編:張文斌 中國紡織出版社 《女裝結構設計(上)》 主編:張向輝 于曉坤 東華大學出版社 《日本文化學院服飾大全-裙子、褲子》 張祖芳等譯 東華大學出版社 備 注 注:教案按授課次數(shù)填寫,每次授課均應填寫一份。 ( 3) 作基礎線時 為 先橫后縱,作好基礎線后,根據(jù)輪廓線的繪制要求,在有關部位標出若干工藝點,最后用直線、曲線和光滑的弧線準確 地連接各部位定點和工藝點,畫出輪廓線。 既 是款式設計的延伸和發(fā)展,又是工藝設計的準備和基礎。 結構設計制作 在整個服裝設計制作中起著承上啟下的作用。 ( 2) 具體的衣片制圖:先作基礎線,后作輪廓線和內(nèi)部結構線。 參 考 資 料 《服裝結構設計》 主編:張文斌 中國紡織出版社 《女裝結構設計(上)》 主編:張向輝 于曉坤 東華大學出版社 《日本文化學院服飾大全-裙子、褲子》 張祖芳等譯 東華大學出版社 備 注 周 次 第 2 周 章 節(jié) 名 稱 第二章 人體體型特征與測量 一、 人體構造及體型特征 二、 人體測量 授 課 方 式 課堂講授( √ );實踐課( ) 教 學 時 數(shù) 4 時間分配 第二章 人體體型特征與測量 一、 人體構造及體型特征 ( 一 ) 、服裝構成的體表劃分 1. 人體的方位 2. 人體體表區(qū)域的劃分 人體體表可劃分為頭部、軀干、上肢、下肢四個部分。 : 1. According to the fitting between skirt an body on the hipline, skirt silhouettes are divided into Straight skirt, ALine skirt and Flared skirts. 2. Based on skirt lengths, skirt silhouettes are divided into Mini skirt, Knee 課堂講授3課時 課內(nèi)實驗1課時 8 授 課 要 點 skirt, and Long skirts and so on. 3. The categories of skirt variation 直身裙( H=H*+0~ 4cm) ??? ?? 略增加H A型裙 ??? ?? 再增加H 波浪裙 Straight skirt( H=H*+0~ 4cm) ??? ?? 略增加H ALine skirt ??? ?? 再增加H Flared skirts + + + (二)、 裙裝結構與人體體型關系 (二)、 the relevant relationship between skirt pattern and human body 1. 裙裝腰臀差與人體腰臀差的關系 The relationship between waisthip difference of skirt and waisthip difference of human body 2.裙裝側部造型與人體側部體表角的關系 The relationship between side shape of skirt and side bodysurface angle. 3. 裙裝省道與人體臀腰差關系 The relationship between skirt darts and waisthip difference of human body. (1) 省道量的大?。菏苋梭w臀圍與腰圍差值的影響。 178。 178。 9 the difference between waist measurement and hip measurement of skirt 5.裙裝腰節(jié)線處理 Deal with skirt waistline 教 學 重 點 與 難 點 教學重點: Teaching emphasis: 1. 裙裝臀腰差的解決 Dispose of hipwaist difference 教學難點: Teaching difficulties 裙裝省道的構成原理及處理方法 The construction principle of skirt darts and its processing method 課 堂 討 論 與 練 習 課堂討論: Class discussion: 根據(jù)人體測量數(shù)據(jù)確定其合適的服裝號型 Wellfitting size is determined by body measurements. 參 考 資 料 《服裝結構設計》 主編:張文斌 中國紡織出版社 《女裝結構設計(上)》 主編:張向輝 于曉坤 東華大學出版社 《日本文化學院服飾大全-裙子、褲子》 張祖芳等譯 東華大學出版社 備 注 注:教案按授課次數(shù)填寫,每次授課均應填寫一份。 ⑤ Divide the ease between back hip and back waist into three, on third of which is side seam dart and twothirds of which is back waist darts. ⑥ 前后腰線在側縫處抬高 1cm,后腰線在后中線處下落 1cm, 劃順腰線。 ① Draw skirt block based on the skirt length, hip measur